09 de setembre 2011

Fideus xinesos amb verdures



Aquesta recepta és una barreja de cuina japonesa, xinesa i una mica índia; de la xina tenim els fideus o noodles, del Japó la salsa de soja i de la Índia, el curry. No acostumo a cuinar aquest tipus de receptes, ja que la cuina xinesa no és de les meves favorites, ni de ben lluny. Però l'altre dia vam passar per un súper on hi ha secció de productes estrangers i vam agafar els fideus sense saber ben bé què fer-ne; no havia cuinat mai amb ells. Així que ahir, de camí cap a casa vaig estar pensant com els podia fer i em va sortir la recepta més típica i fàcil per fer amb ells: fideus amb verdures, d'aquesta manera ja em treia de sobre alguna cosa de la nevera també. 


Sincerament, el resultat va ser molt millor del què ens pensàvem, la idea de posar-li curry amb el típic rajolí de salsa de soja, va ser tot un encert. Quan vam fer la primera forquillada (els palets són només decoratius...) no ens podíem creure que fos tant bo. I a més a  més, una recepta senzilla.






Ingredients:

- Fideus xinesos
- Porro
- Carlotes
- Pebrot verd
- Salsa de soja
- Curry, sal i oli.

Tallem el porro, el pebrot i les carlotes (aquestes en forma de juliana, ja que així no costaran tant de coure's), posem una paella (o wok millor, si en teniu) amb una mica d'oli i ho sofregim tot. Mentrestant, bullim els fideus durant 4 minuts, els escorrem i els reservem. Quan les verduretes estiguin toves, comprovem la sal i hi tirem el rajolí de soja i la cullerada de curry. 

Posem els fideus a la paella de les verdures i els deixem sofregir una mica. Quan estiguin els fideus rossos, ja ho tenim. A disfrutar!


07 de setembre 2011

Tornant de vacances (repàs gastronòmic de Bòsnia)

Ja fa uns dies que vaig tornar de la parada del mes d'agost. La veritat és que va ser un mes que em va permetre fer moltes coses, anar a molts llocs, compartir molt de temps i sobretot, tornar-me a situar de nou, acceptant i assimilant totes les coses i tots els canvis que van venir i que vénen. Ara ja he tornat a la rutina i ja torno a sentir-me bé amb el dia a dia. No obstant, després de les mudances, encara estic en procés d'habituar-me a la nova cuina, molt més àmplia i acollidora que l'anterior, però amb els fogons i el forn diferents del què estava acostumada.

Mentre teixeixo relacions amb aquesta nova cuina, aprofito per postejar una mica del que vam viure a Bòsnia i Herzegovina, especialment les vivències més aviat comestibles. No obstant, us he d'advertir que se'm va oblidar totalment fer una fotografia del seu plat més característic, el Cevapcici, un plat format per unes botifarretes de carn especiada molt gustoses i boníssimes, acompanyades de pa turc, ceba crua trossejada i un formatge fresc deliciós. Podeu googlejar-ho si voleu veure alguna foto. És un dels plats tiípics balcànics, un dels més emblemàtics, i a més, dels més barats, ja que una ració podia valer com a molt 4€.

Un dels plats típics que vam trobar, i que és herència de l'imperi otomà són els bureks. N'hi ha de tres tipus, el Sirnica farcit d'un formatge típic de la zona, el Zeljanica, farcit amb espinacs i formatge i el Krompiruša, farcit de patata. Aquest és un de patata.



Una bona opció per acompanyar els plats és amb una cervesa Sarajevsko, la cervesa de la ciutat de Sarajevo, una cervesa rossa molt fina. 

Una altra de les herències de l'imperi otomà és el cafè que serveixen a molts llocs de Sarajevo i del país en general: cafè al mode turc. A nosaltres ens el van servir per sorpresa, i la veritat és que si no ets molt cafeter millor que no el demanis. És un cafè molt fort i més espès del que estem acostumats a beure aquí, acompanyat, a més, d'una mena de llaminadura similar a una fruita confitada amb gust a roses. A més, un costum molt útil a tots els Balcans és acompanyar el cafè d'un bon got d'aigua, per beure després de prendre'l; en aquest cas ho vam agrair! 








Un dels bons records que em queden del viatge són les catximbes que ens feiem al vespre, al mig del barri turc de Sarajevo, entremig dels carreronets de l'antic basar Baščaršija. Aquesta en particular, és de poma amb la fruita natural embolicada amb el paper de plata i la brasa a sobre.


Intentaré guardar les imatges d'aquest viatge pels moments que necessiti prendre el meu cap a algun altre lloc, desconnectar i relaxar-me. Va ser un gran viatge que em va donar forces per continuar fins al proper....





Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...