Sempre he estat una persona molt impulsiva i ahir quan estava al sofà mirant receptes i vaig veure les galettes em van entrar ganes de fer-la de seguida. Em vaig posar a pensar en els ingredients i vaig recordar que encara tenia una mica d'escalivada i llonganissa al congelador que estaven esperant el moment de convertir-se en coca de recapte. Així que de cop, em vaig aixecar del sofà i en dos minuts ja tenia les mans plenes de farina.
Sincerament, quan vaig llegir que la massa només portava farina, mantega i aigua em va estranyar, i quan vaig començar a amassar-la i vaig veure que no hi havia manera de lligar-la i que quedés una massa homogènia i fina com les que acostumo a fer, vaig acabar assumint que m'havia deixat de posar algun ou o algun altre ingredient. Les sospites es van confirmar quan intentant estirar-la circularment, s'intentava trencar. Igualment la vaig acabar i tal i com podeu veure a la foto, es va acabar trencant una mica. La meva sorpresa ha estat quan he començat a buscar una mica per la xarxa i he vist que aquesta massa ja és així, i que es tracta de pasta brisa o trencadíssa. Així que sense saber-ho, m'he iniciat en aquesta nova massa.
Però com no tot són flors i violes, l'error va ser la meva impaciència de treure-la abans d'hora del frigorífic i potser la falta de delicadesa en estendre-la. Tot i així, queda apuntat per la propera vegada, que segur que n'hi haurà, ja que el resultat ens va agradar moltíssim.
Ingredients:
Per la massa:
- 120 grams de farina
- 50 de mantega.
- Aigua molt freda.
- Un pessic de sal.
Pel farcit:
- Escalivada
- Llonganissa
- Unes cullerades de tomàquet fregit.
- Pebre, romer i sal.
- Formatge.
Elaboració:
Posem la farina i la sal en un bol i hi afegim la mantega, freda, a trossos. Anem desfent la mantega i mesclant amb la farina amb els dits, poc a poc, fins que quedi un granulat. Hi afegim dues cullerada d'aigua i continuem amassant. Quan tinguem la farina tota incorporada, fem una bola amb la mescla i la tapem amb paper transparent. Deixem reposar la massa 30 minuts a la nevera.
Passat el temps, l'estirem amb el corró de manera que quedi un cercle (a mi em va sortir quadrada). Poc a poc, ja que aquesta massa es trenca amb molta facilitat. Quan ja estigui ben estirada hi posarem el farcit.
Per fer el farcit, posem la llonganissa a trossets en una paella amb una mica d'oli, deixem que es faci una mica i hi afegim l'escalivada i les cullerades de tomàquet fregit per lligar-ho tot. Posem la sal i el pebre i les herbes aromàtiques que ens agradin més.
Col·loquem el farcit a la massa deixant les vores lliures, hi podem posar una mica de formatge per sobre i intentem tancar les vores de manera que cobreixin una part del farcit. Podeu fer-hi plecs si és una base rodona, en el meu cas va ser quadricular.
Enfornem fins que quedi la massa torradeta i ja ho tenim.