12 de novembre 2012

Muffins de fruits vermells



Suposo que passa a tothom, però el fet que es faci fosc tant aviat em desactiva una mica. Sortim a passejar, cuinem, però, cap a les sis i poc, ja és fosc i només tens ganes de relaxar-te, dutxar-te i fer un sopar lleuger. Però arriba el cap de setmana i tens una llista d'espera de coses per fer i plats per cuinar que has anat recollint durant tota la setmana, capritxos o antulls que relegues al cap de setmana, quan tinguis temps, quan tinguis llum per fer fotografies. 

I llavors arriba el cap de setmana. És l'hora de donar vida a tot allò que envelleix a la nevera; ara una melmelada, ara un bon sofregit... i després passes al congelador, i et trobes unes bosses de fruites vermelles congelades i s'obre el llum: uns muffins.




I llavors acudeixo a l'arxiu de receptes pendents (amb una mica de sort serà un grapat de papers rebregats a l'estanteria) i trobo aquesta recepta que, a més, em serveix per provar què és això del buttermilk (sèrum de llet), que veig a tot arreu i no he provat mai. I el resultat és deliciós: uns muffins esponjosos, gens secs i amb un toc diferent que li dóna el sèrum de llet. Perfectes per un esmorzar de diumenge. 

Amb aquesta recepta participo a Memòries d'una cuinera per la proposta del mes de novembre, les magdalenes. 






Ingredients:

240 ml de llet i una cullerada de suc de llimona per la buttermilk
1 ou
100ml oli
325g farina
100 sucre
2 culleradetes de cafè de llevat química
1 culleradeta de bicarbonat
- un pessic de sal
- 200g de fruites vermelles (podem canviar de fruites)






Uns moments abans de començar barrejarem la llet amb el suc de llimona per fer la buttermilk i ho deixarem reposar 10 minuts. Mentrestant, també posarem a escalfar el forn a 180º. 

Posarem la farina, el sucre, el bicarbonat i el llevat en un bol i ho mesclarem una mica. Hi afegim ara les fruites vermelles i ho mesclem amb compte. Si les fruites vermelles són congelades, pot ser que es trenquin i ens tenyeixin la massa, cap problema. 

En un altre bol batrem l'ou amb l'oli i hi afegirem el sèrum de llet o buttermilk quan ja hagin passat els deu minuts.  Ara ajuntarem les dues mescles amb una espàtula fins que estiguin ben integrades. Agafem les càpsules de magdalena i les emplenarem fins uns tres quarts de càpsula. Enfornem durant 25 minuts, comprovem si estan fetes punxant-les. Molt senzilles.  



05 de novembre 2012

Formatge fresc casolà





La situació econòmica sempre recau més negativament als més febles, sempre és així, i des de fa un temps es poden veure com els petits comerços, i alguns de no tant petits, baixen persianes. Just al voltant de casa ja han tancat 3 botigues i les que queden dubto que tardin gaire. Tant és si són de decoració o de fils, les caigudes brusques de consum derivades de les polítiques econòmiques del país incideixen directament a la seva existència. Per això, topar-te amb un petit comerç nou al barri és gairebé motiu per treure el mocador blanc i sacsejar-lo, i encara més si es tracta d'un negoci alimentari al carrer de dalt d'una gran superfície. 

Però si em coneixeu una mica, intuireu que per mi encara va ser més emotiu quan vaig veure que era una lleteria artesanal: iogurts, formatges, llets fresques i tots els derivats possibles que em van obrir un món de receptes noves i que ja tenia ganes de provar, els formatges casolans. 




Aquest va ser el primer intent, una recepta de formatge fresc molt fàcil i deliciosa. No es necessita quall químic, sinó unes cullerades de suc de llimona o vinagre i dóna de resultat un formatge fresc molt suau, que tant es pot untar com esmicolar al damunt d'una amanida. Aquesta recepta és una mica flexible amb la temperatura de la llet, però m'apunto a la llista un termòmetre  per poder controlar-ho millor. 

Ingredients:
- 700 ml de llet fresca, pot ser sencera, semi o desnatada.
- 200 ml de nata
- 3 cullerades sopares de suc de llimona
- sal (opcional)

Posem la llet, la nata i la sal a escalfar en un cassó i esperem fins que es comencin a formar les bombolles als voltants del cassó (si tenim termòmetre, als 85º). Quan arriba a aquesta temperatura, tanquem el foc i apartem la llet dels fogons i hi afegim el suc de llimona acabat d'exprimir. Removem una mica i ja veurem com la llet es talla i es comença a formar el quall. Deixem reposar cinc minuts. 

Passat aquest temps, colarem la mescla per un colador folrat d'un drap tipus gasa de cotó, per tal de separar el quall del xerigot i ho deixarem reposar durant una hora mínim. Aquí dependrà de la consistència que vulguem, com més el deixarem colar més consistència tindrà. Jo el vaig deixar durant una hora i mitja. Passat aquest temps, el posem en un recipient ben tapat i a la nevera. 

Hem de tenir en compte que no és un producte que aguanti gaire temps, així que vigilem que no es faci malbé.



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...