24 de febrer 2011

Raviolis farcits de ceba caramelitzada i formatge



Aquesta és la recepta que més m'ha omplert de les que he fet fins ara; potser per la meva devoció per la pasta o potser perquè em pensava que mai donaria el pas de fer-la jo a casa. Suposo que deu ser la combinació d'aquesta elaboració artesanal i a més, el fet d'encertar totalment el farcit, la primera vegada. Òbviament, no us enganyaré dient que m'ha quedat insuperable la primera vegada, ja que el fet de no tenir els estris adequats (màquina per estirar la  pasta i tallador en forma de ravioli), s'ha notat i m'ha quedat una pasta un pèl massa gruixuda i amb una forma una mica precària. 

Tot  això, ja us dic, era la persona més feliç del món mentre la menjava i pel que he vist, el qui m'acompanyava dinant també ha quedat ben content!

En realitat, la massa és senzillíssima i tampoc no és tant costosa de temps... mentre la massa reposava a la nevera, jo feia el farcit. I a més, encara vaig poder congelar una mica de pasta que em va sobrar...! En resum,  no serà la última vegada que en faci i potser, fins i tot, em pensi comprar-me la màquina...

Ingredients:

Per fer la pasta:

- Per cada 100 g de farina, un ou. Jo en vaig fer 500 g i per tant, també 5 ous.
- Oli
- Sal

Pel farcit:

- Ceba
- Formatge 
- Aigua
- Sucre
- Sal i oli.

Elaboració:

Abans que res, fem la pasta. Posem la farina i els ous en un bol, un rajolí d'oli i uns pessics de sal. Ho anem barrejant amb una forquilla fins que no puguem més: ara amassem amb les mans. Hem d'estar uns 10 minuts amassant, fins que ens quedi una massa sense grúmols i homogènia. Si s'enganxa molt als dits, hi afegim farina.

Quan la tinguem, la deixem reposar mitja hora a la nevera tapada amb una mica de paper de film o un drap.

Mentrestant, sofregirem la ceba ben tallada amb una mica d'oli. Quan comenci a estar tova, hi anem afegint sucre (tot de cop no) i aigua (poca també), i anem deixant que es redueixi. Aquest pas s'ha de fer fins que la ceba estigui tova del tot i ens sembli bé de gust. Vigileu amb el sucre, tampoc és cas de fer caramels de ceba! La salem una mica al gust i hi posem una mica de formatge a la barreja. Jo vaig fer servir formatge d'untar i una mica de ratllat, ja que s'ha de procurar que no quedi un farcit massa líquid. Ho deixem refredar.

Un cop passada la mitja hora de la massa, com a mínim, enfarinem la superfície i tallem la massa en tres o quatre parts per poder-la estirar bé. Ara és qüestió de deixar.la ben plana, els qui no tenim màquina amb el corró fins deixar-la el màxim de fina possible. Penseu que a l'hora de bullir sempre creixerà una mica més. Quan la tinguem ben estirada, fem la forma amb el que tinguem (en el meu cas, amb un got petit) i hi posem una cullerada de farcit. Posem un altre tros de pasta a sobre, i ho tanquem amb els dits (he sentit a dir que si mullem una mica les vores es tanca amb facilitat... un truc que vaig veure massa tard!).

És qüestió d'anar fent raviolis ara. Si us sobra pasta o us canseu, l'emboliqueu amb paper de film i al congelador. Quan vulgueu, ja els podeu bullir! Us encantaran!

22 de febrer 2011

Pastís de carn


Aquest és el primer pastís de carn amb pasta de full que faig, suposo que deu ser més una quiche que un pastís, però com mai m'han fet massa gràcia aquesta mena de pastissos vaig preferir fer una mica d'invenció pròpia. Va ser l'intent de treure'm de sobre la fulla de pasta de full que encara hi havia pel congelador i que ja feia massa temps que l'anava movent de lloc, però mai definitivament. Tot i això, el resultat va ser bo i va acabar sortint una recepta bona i fàcil, amb infinitat de possibilitats i ingredients per fer servir.

Ingredients:

- 1 fulla de pasta de full
- Carn picada
- Tomàquet
- Formatge
- 1 ou
- Ceba
- Sal, oli.

Elaboració:

Sofregim la ceba i hi afegim la carn quan estigui toveta. Seguidament hi tirem el tomàquet triturat i esperem que es faci bé. Hi podem posar una mica de sucre perquè perdi l'acidesa, i recordem també de salpebrar.
Mentrestant, estirem bé la pasta de full amb una mica de farina sobre el pedrís. Agafem un recipient adequat, i  posem la pasta de full ben escampada, procurant que sobri una mica de pasta per les vores. Recordem de punxar-la perquè no pugi massa! Quan el sofregit estigui bé, l'afegim damunt la pasta i hi posem una mica de formatge a trossets. Ara també hi posem l'ou batut, per tal que qualli el sofregit; només faltarà el formatge ratllat. Ho posem al forn: 180 graus uns 20 minuts, però anem vigilant que no es cremi ni quedi crua la pasta. Ja ho tenim!
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...