29 de novembre 2013

Pollastre rostit amb prunes i pinyons. Recepta de Nadal




Pollastre  rostit amb prunes i pinyons



El pollastre amb prunes i pinyons és un plat de tradicional català que no falta a cap casa durant les festes. Amb la variació d'ingredients de cada casa, uns amb vi ranci, altres amb vermut o anís, amb canyella o sense, cada dinar d'un dia de festa té lloc per al pollastre rostit amb prunes i pinyons. La cocció a foc lent fa que la carn vagi desprenent tots els seus sucs i acabi sent melosa. A més amb la dolçor de les prunes i els pinyons i la reducció del licor elegit en cada cas, el plat acaba tenint aquell regust deliciós de les menges festives. Podeu fer-lo al forn si voleu; tot i que originàriament es feia al foc i sencer -es diu rostit humit- amb l'arribada dels forns- i també amb la influència castellana, segons llegeixo- a les cases es va passar a aquesta alternativa, que es diu rostit sec.  

Tradicionalment, el pollastre es coïa sencer i farcit amb carn, botifarra i les prunes i pinyons. Teniu en compte, però, que aquest plat era un plat únic i molt complert per un dia de festa; avui en dia és bastant estrany que per Nadal només facem un plat, per tant, podem fer-lo més lleuger sense el farcit.





La recepta no és complicada, com tot, fa falta paciència i uns bons ingredients originals, així que procurem triar un pollastre de qualitat a l'hora de fer-lo. Aquí a Irlanda, la majoria de pollastres ja són "free range" que significa que són criats a l'aire lliure i no engabiats. Això no significa que siguin ecològics, però almenys ja és un pas intermedi... Com que és difícil - i molt car- trobar vi ranci o altres licors similars, la recepta d'avui està feta amb rom i la veritat és que queda deliciosa.

Aquesta recepta és tradicional del Nadal i les festes que vénen, així que no podia deixar de ser a la llista de receptes per si encara no teniu clar què fer pels dinars familiars propers. 

27 de novembre 2013

Rotllets de salmó i cogombre amb formatge i cibulet (aperitius de Nadal)




rotllets de salmó i cogombre amb formatge i cibulet


Les festes ja comencen a arribar, de fet, aqui, des de l'endemà del Halloween que ja tenen posats tots els aparadors, llums i arbres de nadal. Ara suposo que ja deu s'ha estès a tot arreu, però a dia u de novembre no deixa de sorprendre trobar-te ja l'arbre plantat al carrer principal... 

Tot i que servidora fa com els torrons, que tornen a casa per Nadal, la cuina de Cork també estarà de festa per aquestes dates senyalades, així que necessitarem moltes idees per cobrir els àpats. Per tots aquells que també estigueu pensant què fer o què cuinar, podreu trobar una secció especial de receptes per festes al bloc i que aniré emplenant amb les receptes que vagi fent des d'ara fins Nadal i amb algunes receptes d'anys anteriors. Intentaré que siguin variades, així podreu trobar des d'aperitius a postres. 




Però plantejar receptes tradicionals, i també d'una mica diferents, és difícil quan no tens a l'abast tots els productes catalans que es fan servir a la recepta... En tot cas, avui us porto un aperitiu amb un dels productes favorits d'aquestes festes, que és el salmó fumat. Per variar de la clàssica, però bona, recepta de salmó amb mantega, aquí teniu dues alternatives sanes i fresques per abans dels plats i pesos pesants del dinar. 


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...